Пропускане към основното съдържание

"Как ни промениха социалните мрежи" - като отговор към Денят започва с култура по БНТ

Да се говори, че социалната мрежа е променила живота ни е, като да говорим че плоските телевизори са променили съдържанието на новините. 

FB е нищо повече от канал за комуникация. Както са били всички преди него и както ще бъдат всички след него. 

Канал за комуникация! 
Нищо повече. 

Как бива използван зависи от хората които комуникират чрез него. Разликата от FB и една mIRC , например е, че хората във FB влязоха с имената си (истинските си, а не прякори и псевдоними) в базата данни на тази "платформа", която да не забравяме, че в крайна сметка е една компютърна програма и нищо повече. 

Разказвам всички тези добре познати неща, само за да стигна до две важни точки, от позицията ми за социалните мрежи. 

1. Първата точка е, че хората пробваха какво е да си с истинското си име в мрежата. Дали им хареса или не ще го остава за дискусия. Но популярността на tumblr и многото блогове, които да не забравяме, че съществуват от десетки години и представляват огромен канал за комуникация, където можеш да бъдеш открит без да показваш открито кой си, съществуват именно заради момента на анонимност който хората търсят. Като потвърждение , мога да вмъкна нуждата на хората да бъдат някой друг, но времето и мястото няма да ми стигнат. Само си спомнете за карнавалите и маските, каква роля играят в човешката история. Но да не се отплесвам. 

2. И втората точка е контрола над комуникацията. Няма значение как се казваш в Интернет, а какво казваш, какви идеи или знания имаш. Като доказателство за това, ще дам пример покупката на WatsApp. Дали са 16 или 19 милиарда долара, няма значение. 

Този физически акт постави два въпроса отворени на масата. 

Първият е стойността на долара. С такава сума, се затварят вратите на всички азиатски компании които искат да играят с "големите риби", защото за японският Rakuten 900 -те милиона, значат повече отколкото 16 - те милиарда за FB. А и за федералният резерв ще е по-лесно да напомпат световният пазар с долари , като стимулира подобен вид сделки, отколкото да дава гаранция, че долара има покритите. 

Но да, това е твърде конспиративно, така че да не го приемаме на доверие, но за мен това е логично и ако бях на тяхно място, щях да действам по този начин. 

Вторият въпрос, който остана на масата, са тези 500 милиона регистрирани потребители, които използват комуникационният канал на WatsApp , без контрол от трета страна. Т.е. без контрол до сега. 

Така, че в заключение. Ако не харесвате FB и респективно всички социалки за бърза консумация, това е защото не можете да овладеете комуникационният канал , който стои в основата им и трябва да промените рецептата до състояние, което задоволява вашите нужди. 

Все пак, когато готвите, не е нужно да използвате всички продукти в кухнята, нали така? 

Популярни публикации от този блог

Когато я обичам, повече от теб...

В шепота на твоето ехо започвам този разказ, любима.и да! говоря за музиката. понякога е мълчанието на звука, понякога е ритъмът на гласът виждам го така,
пиша го
и това ще си прехвърля там
на гърба  на тетрадката , с много драсканици около него. а само понякога с монолитен текст,
като, че ли изписано не от мен,
а от музата на музиката.

аромати, допир, кожа, сетива. с много и с малко думи
а на последък дори не пиша толкова често И да се върна на нея. Възпят в собственото си възприятие. Знам че си там.
пред и преди мен.
в движение, танц и ритъм.
вълни на възприятие,
емблема на емоции.... Музиката която не спи.  
Не спиш и ти.., а само сънят ни дели.
Сънуваш ли русалки с крила,
върху облаци от дим.

Обхват на неразбиращо разбраните хората прилети във  единствената дума ,
свързана между две времена на споделена случайност,
застинала в момента на този запис.

това е,!
повече от колкото можем да ви дадем. но го даваме.
но не на вас, а на музиката. която носите със себе си.

Има ли завър…

Най-великият концерт на който не съм бил.

И за една Беглика.
Мехико

Колко струва един Уеб сайт?

Така. Колко струва един  Уеб сайт(Website)?
"Вижте следните статии по темата. Темата на Жюстин и тази на Димитър Цонев. (Митко още не го познавам лично, затова се обръщам към него по-официално.)"

И двете статии дават много важна информация за.. "светлата страна на медала", но все пак някой трябва плати сметката, няма как.

Както всичко останало и в създаването на Интернет сайтове, ние българите сме много способни. Наравно с политиката и футбола, според нас всеки може да направи сайт докато се къпе в банята, прави ремонт на кухнята или по-популярният според мен начин - спейки вечерно време в леглото.

А всъщност един website струва много. Той е Вашият бизнес пред света, той е...(Да, затова вече прочетохте.)

Колко струва един Уеб сайт, наистина?

Лаконично и дипломатично, всички хора в бизнеса биха ви отговорили - Зависи. А отговора е:

Сайтовете струват времето на хората, които го създават. Или казано още по-дипломатично. Сайтовете струват парите, за които хората си о…